Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Diego_Molano_Vega Dodecatheon_meadia_var._parvifolium Cumulo_Abell_2218 Denticion_primaria Distribución_geográfica_de_los_mamiferos Dermophiidae Copa_del_Rey_de_fútbol_2012-13 Alfred_Sauvy Corynebacterium_ovis Cromatografia_en_papel Coole Alex,_Jorge_y_Lena Copa_Mundial_de_Futbol_Sub_20_de_1993 Cyrtonus_heydeni Dishidrósis Diario_de_una_pasion Amarte_duele Edad_Dorada Dominic_Scott Alvaro_Navia-Osorio_y_Vigil Distrito_fitogeográfico_chaqueño_árido Cymbopogon_flexuosus Distylodon Distribución_chi_cuadrado_de_Pearson Delfín_de_hocico_estrecho Cultura_etiope Cultura_de_Aruba Deer_Park Alopecurus_coerulescens EE_(Queens_Broadway_Local) Cáncer_epitelial_del_ovario Distrito_de_San_Miguel_de_Aco Distrito_de_Lonya_Chico Dois_Irmãos_do_Buriti_(Mato_Grosso_do_Sul) Cuerpo_de_Bomberos_de_El_Salvador David_Vega Côte_Picarde Departamento_Futaleufú Demofonte_(Myslivecek) Dione_(luna) Délfor_Amaranto Distrito_de_Burdeos Disco_duro Amapola_silvestre Copa_Federacion_1966 Damía Distrito_de_pichacani Croacia-Eslavonia Dad_(Angel) Devils_Tower_National_Monument César_Gonzales Counter-Strike:_Source Aljaraque Corridos_de_cuidado Alfonso_Pérez_(vapor)

html map