Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francisco_de_Melo,_3°_marqués_de_Ferreira_y_4°_conde_de_Tentúgal Estereospondilo Eupompha_vizcaina Estadio_Juan_Gobán Eva_Gómez Estampida_en_Pratapgarh_de_2010 El_admirable_Crichton Eje_Volcanico_Transversal_de_Mexico El_Sueno_De_la_Muerte El_aquelarre Ermita_de_la_Virgen_de_los_Remedios Ermita_de_Santa_María_del_Castillo Efectos_potenciales_del_calentamiento_global Fibras_paralelas Erra Feuguerolles_Bully Epiphyllum_latifrons Estación_Macachín Edward_Wegman Estrategias_de_captación_de_audiencias Francisco_Martínez Eviota_spilota Fontaine_sur-Ay Esta_Cocina_es_un_Infierno Francisco_de_Solis_y_Folch_de_Cardona Essential_(álbum_de_Scorpions) Felipe_Ilabaca Elecciones_Generales_de_21_de_agosto_de_1_881_en_España Federación_Espanola_de_Ingenieria_Sin_Fronteras Francisco_Antonio_Mourelle Espartillero_pampeano Fatima_bint_Muhammad Estación_de_Torre_das_Vargens El_Asintal Enosuchus Elecciones_Autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_2003_(26_de_octubre) Eugenia_fiscalensis Escalas_numéricas_corta_y_larga Eleutherodactylus_acatallelus FIBA_Oceania Estacion_de_Ontigola Estado_paternalista Ejército_de_Etiopía Estación_de_Airolo Escudo_de_Nava Escuela_de_Ingeniería_de_Terrassa Erasmo_roca Factor_de_coagulación_I Floron Ernestina_Pérez_Barahona Enlaces_Centro_de_Educacion_y_Tecnología_del_Ministerio_de_Educación Firozpur Editorial_Warren Electricidad_de_Caracas Episodios_de_Full_Moon_o_sagashite

html map