Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Belleville_Ontario Calprotectina Bonson_(Alpes_Marítimos) Brie_(Deux_Sevres) CZ_Veterinaria Batalla_de_guam_(1941) Caracara_gorgirrojo Campeonato_de_Kazajistan_de_Ciclismo_Contrarreloj Caminos_de_Utopia CL-601 Banco_Central_de_Guatemala Centro_Olimpico_de_Hockey_de_Londres_2012 Carl_Charlier Carlos_Kunsemuller_Loebenfelder Big_12_Conference Bądkowo_(voivodato_de_Mazovia) Calamus_nodosus Cantón_de_Laruns CV_80 Batalla_de_Hastenbeck Catedral_de_Urgel Brasil_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Turín_2006 Banharn_silpa-archa Blénod-les-Pont-à-Mousson Calyptrocalyx Bolbocaffer_indigum Bebe_medicamento Benevenuto_Augusto_Magalhães_Taques Bielefeld_Academic_Search_Engine Braaivleis Breath_of_Fire_IV CYYE Año_210 Casa_de_Anjou_Sicilia Cesar_Abeytua Cable_paralelo Champagne-sur-Seine Cantora Bateo_(desambiguación) Camara_de_compensación Bel_Ombre Bernardo_narvaez_gonzález Caballo_en_la_edad_media Cetruminantia Bachmannia Castiglione_Messer_Marino Bundesliga_2013/14 Camaret_sur_Mer Cabril_(Pampilhosa_da_Serra) Año_562 Carlos_Lorca Brassia_glumacea Brianda_de_mendoza Catawba_(condado_de_Price,_Wisconsin) Carlos_Sanchez_Magro

html map