Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Guillermo_Ruiz_Burguete Gárgola_Gris Mosén_Millán Iberia_L.A.E.,_S.A. Antanas_Sireika Herlincourt Mouzeuil-Saint-Martin Attack_(canción) Anna_(planta) Guillermo_de_Castellana Moschidae Avenida_costanera_(concepción) Hofmeistera_eumicroscopica Anourosorex_yamashinai Movimiento_de_los_indignados Asclerosibutia_secularis Angamos Hartford_Capitols Andrés_Echevarria Monterrubio_de_Armuña_(Salamanca) Ayuntamiento_de_san_sebastian Motociclón Monopatin_(scooter) Atenas_de_Cordoba Ausias_Marc Hipólito_Romano Multiusos_Ciudad_de_Cáceres Aristopsis Herb_Brown Hipólito_Lazaro Antuco_(desambiguacion) Hinsdale_(Nuevo_Hampshire) Huacas_de_Lima Antifilos_de_Egipto Arlanzon_(rio) Aves_de_Paraguay Asiocolotes Arcis_le-Ponsart Aphanius_anatoliae Hebertista Arroyo_Yumu_Yumu Antoni_Tugores Mordella_diversepubens Monolepta_pimenteli MullMuzzler Monte_bajo Archibebe_patigualdo_chico Andrés_Palladio Guion_(informática) Gryazev_Shipunov_GSh-23 IES_Lluis_Vives Mochuetas Mr._John_Laurinaitis Hola,_¿estás_sola? Arena_Lopez_Mateos

html map