Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Letanías_Capítulo_Prohibido Jacen_Solo Juan_Guillermo_Ángel_Mejia John_Bradley-West Las_Cuevas_(Entre_Ríos) La_Chucha Iva_(planta) Linea_de_base_(hidrografía) Las_bellas_horas_de_Jean_de_Berry Linnean_Medal La_Traviata_(película) León_cavernario José_Mercé Juan_Cruz_Ruiz_de_Cabanas_y_Crespo Joan_Beverly_Kroc Isla_de_ustica Juan_del_Mar Isla_Mabul Juegos_Olímpicos_de_Roma Kożuchów_(condado_de_Bialobrzegi) La_que_no_podia_amar_(Mexico) Libros_sapienciales_medievales_en_España Jacques_Rabemananjara Laser_de_Neodimio-YAG José_Maria_Rodríguez_de_Francisco Lambda_Istanbul Laguna_Galletué Kurt_Koch Lactoria_diaphana Instituto_CEU_de_Estudios_Históricos Lisa_la_ecologista Küblis Jackie_Carmichael José_Roque_y_Hernández Lew_Spicer Libro_infantil Isla_Bigras Lista_de_reyes_sasanidas Leptispa_bicornis Leo_(constelación_astronomia) Linea_232_(Interurbanos_Madrid) Kensitia Laguna_de_los_condores Josep_Maria_Valles_i_Casadevall Literatura_oseta Little_Big_Girl Juan_Camacho_(álbum) Juan_de_Alarcón Isla_Floreana_(Galapagos) León_Binet Isla_Plana_(Cartagena) Las_Tetas_de_Liérganes Lazo_de_smoking Jean_claude_duvalier Kneipe

html map