Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Aechmea_discolor Variedad_(matematica) Adoctrinamiento Chris_Rolfe Abzuya Vilar_(Moimenta_da_Beira) Commiphora_erythraea Agencia_de_arbitraje_privado Vilem_Rozmberk X_D Warren_Zevon Yenita Zdenka_Novotna Vera_Moukhina Acedera_redonda Clujía_fina Comisión_Económica_de_las_Naciones_Unidas_para_Europa Agrupacion_Deportiva_Union_Adarve_Barrio_del_Pilar Ala_Gallorum_Indiana Cold_Fever Without_You_(canción_de_David_Guetta) Aguila_colorada Zivinice_(Federacion_de_Bosnia_Herzegovina) Wintonotitan A_Farewell_to_Kings Adolfo_García_Quesada Xóchitl Conopias Valentin_Nino_Aragón Valores_de_contorno Aleixo Aeropuerto_Internacional_General_Juan_N._Álvarez Venus_(película) Vireya Warslow_and_Elkstones Adelantamiento_de_Cazorla Who_Shot_Mr_Burns_Part_One Viktor_Radev Vedène Zaehringer_(cráter) ARNr Wilshire_Grand_Tower Chateau_de_La_Roche_Guyon Cineteca_Nacional Yelo Vilar_de_Perdizes Aesculus_rosea WMM Chetumal Vittoria_Colonna Varna_(racismo) Condado_de_Haralson Ciclohexilo A_nice_pair Víctor_Píriz_Alves

html map