Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Teddybjörnen_Fredriksson Sphenopus Teorema_de_Bombieri Thomas_Periz Sergio_Gadea Sucedaneo_carnico Spoy_(Côte-d'Or) Talégalo_leipoa_gigante Teoría_triárquica_de_la_inteligencia Salinas_Reales_de_Arc-et-Senans The_Incredible_Tide Salon_de_Alabarderos_del_Palacio_Real_de_Madrid Timbro Son_Castello Teorema_de_bayes South_Pacific_(documental) Shawano_(Wisconsin) Tamina Sheldon_(Illinois) Santiago_de_Chile Saint_Germain_des_Bois_(Cher) Sainte_Philomène Selección_de_futbol_de_las_Islas_Juan_Fernández Sly_Cooper:_Ladrones_en_el_tiempo Shin_Megami_Tensei_Persona_3 Traducianismo Sin_lugar_para_los_debiles Tibor_Mende San_Mateo_(ciudad) Shopping_La_Ribera Siglufjörður Themus_testaceicollis Tioda Sangre-barrera_del_cerebro Teatro_Calderón_de_Madrid Saxífraga_amarilla Television_en_Espana_en_1977 Secesionismo_lingüistico_valenciano Tipoterio Sorano_(Italia) Sergio_Jesus_Rodriguez Teatro_de_Moscu_de_mimica_y_gesto Subprefectura_de_ishikari Saumane_de-Vaucluse Savannah_(Texas) Sexo_amor_y_otras_perversiones Teatro_del_Libertador_General_San_Martín Steventon_(Hampshire) Saint-Romain-au-Mont-d'Or Salim_Vera_Villar Temapache Salmoé Sandor_Simonyi-Semadam Saint-Germain-la-Montagne St_Louis_Bombers

html map