Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Abu_Alī_ibn_Sīnā Abriojos Acuerdo_de_dallas Cofradía_de_Jesús_Nazareno_de_Úbeda_(Jaen) Colonia_Industrial Actopan_(municipio_veracruz) Walls_of_jericho Wang_Wei Abeto_de_hoja_de_tejo China_Railway_High_speed Codigo_ms43 Comision_Conservadora_de_Chile Comics_Bruguera Visitación Christos_Maniatis Aeropuerto_de_alerta Abando_(EuskoTran) Charles_H._Moore Vladimir_Kirílovich_Románov Cine_en_2004 We'll_Be_Together ZIL_130 Abraham_Nunez_(infielder) Villa_real_de_monza Chinchón_(juego_de_naipes) Voley_playa_en_los_Juegos_Olimpicos Alberic_de_Trois-Fontaines Via_subcutanea XV_Reunión_Interparlamentaria_Mexico-Canadá Agroecología Chloropsis_flavipennis Chulupi Constitución_andorrana Volsci Aesculus_hippocastanum Colegio_Nacional_Pichincha Charles_Camille_Saint_Saëns Cistus_crispus Ventorros_de_Balerma Ver_sur_Mer Abrus_minor Comité_Olímpico_de_Asia Condado_de_Polk_(Carolina_del_Norte) Yajaira_Cristina_Vera_Roldan Vandoideae Aldinia Coin_les_Cuvry Ac_ace XTrapolis Contraccion_ventricular_prematura Volcan_San_José Adobe_Persuasion Yunnanilus_chui Ainhoa_Tirapu Alabeja

html map