Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Julio_Cesar_Ramon_Franco_Gomez Juegos_Paralimpicos_de_2000 Las_Bòrdas_sus_Les Las_Mestas_(Boal) Juan_Bautista_Amorós Kemet Jurong La_Chapelle_Hullin Introducción_y_Allegro_(Elgar) La_Foret_du-Parc Legislación_griega Leon_(MGM) Jose_Luis_Pardos Joan_Tarda José_Corrêa_Gomes Katsuya_Jōnouchi Kuntí International_Gay_and_Lesbian_Football_Association Leon_Flos_de_Tracia Jean-Bertrand_Pontalis José_Maria_Eguren Krajska_Ves Lake_Medina_Shores_(Texas) Juan_Gich_Bech_de_Careda Julian_Keith_Levene Jim_de_la_Luna Jordi_Bargallo_i_Poch Kabuto_(Pokemon) La_suerte_llama_tres_veces Lepidochelys_kempii Ley_53_de_Puerto_Rico Jesús_Burgaleta Josep-Joaquim_Esteve_Vaquer La_Operación_del_Sol Instituto_de_Quimica_Fisica_Rocasolano Lampara_halógena Joan_Rois_de_Corella KCOS Juan_Bosch:_Presidente_en_la_Frontera_Imperial John_Ormsby_Johnson Javier_González_Tupper John_Alcott Jacobo_Hamilton June_Foray Junior_Sornoza Julio_U._Alpuy Isabel_Garzo_Ortega Jacamará_del_Purús KCSM Libro_de_Helaman Jose_Joaquin_Pesado_Perez Liber_de_infantia_salvatoris KOATUU Isla_de_leyte Jose_bengoa_cabello |
html map |