Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

MC_Babo Rafael_Tarud_Siwady Manuel_Garcia_(cantautor) Lumnitzera Lutjanus_madras Ramón_Tamames Mafia:_City_of_Lost_Heaven Max_Pfister Publio_Decio_Mus_(consul_340_a.C.) Quique_Costas Loma_(Liberia) Quiero_Mis_Quinces Regi_Blinker Qué! Gran_Maestro_Masón Longmont Programa_de_Desarrollo_Olimpico_para_el_Fútbol_Juvenil_de_Estados_Unidos Marie_Émile_Boismard Microrregiao_de_Muriaé Meeteetse_(Wyoming) Marco_Popilio_Laenas_(cónsul_139_adC) Medulla_spinalis Miguel_Angel_Fernández_Ordoñez María_Amalia_Lacroze_de_Fortabat Maximiliano_Ibáñez_Ibáñez Milenrama_burrosa Mesa_de_enlace_agropecuaria Luciano_Burti Puente_de_benjamin_franklin Manuel_Gutierrez_de_la_Concha,_marqués_del_Duero Mazinkaiser Maria_Alban Mery_sur-Seine Luis_I_de_Borbón,_primer_príncipe_de_Conde Metodo_paranóico_critico Los_Campanelli María_Elena_Doehring Lukeville Microrreserva_Barranc_del_Comediant Mama_(cancion_de_Spice_Girls) Marie-Mathilde_Ducatillon-Sauthier Greene_(pueblo) Maureillas-las-Illas Protoplasma Randy_Wayne Melchor_de_Jovellanos Queria_un_millonario_(pelicula) Granada_Árabe Rauville-la-Place Puerto_de_Canencia Metodo_Ogino Premios_Butaca Priapella_olmecae Mercado_Fulton_de_Pescado Lufengpithecus

html map