Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Janty_Mansi Journal_of_Natural_History Kimbundu Librazhd KV_Anh._A51 Lechariega Liga_Casildense Jardín_Botánico_Martha_Springer Kawa_no_nagare_no_yō_ni Jacqueline_Creft Licor_de_Cocuy Instituto_de_Enseñanza_Secundaria_Canarias_Cabrera_Pinto Jose_García_Mora Juncus_sosnowskyi Iskandar_de_johor La_Tierra_en_que_vivimos Kunstakademie_de_Düsseldorf Kotipelto_and_Liimatainen Kaumakani Jacques_Camatte Lenguaje_de_Control_de_Datos Lista_de_temas_energéticos José_Ozamiz_Fortich Jose_García_Nieto Lee_Johnson_(futbolista) Jeffrey_D_Ullman La_Vacheresse_et_la-Rouillie Juegos_de_los_Pequeños_Estados_de_Europa_de_Mónaco_2007 Isla_Dzhambayskiy Kir_(cóctel) Lenguas_Ibero-Caucásicas Jesus_Núnez Little_Boots Juan_Carlos_Paz Jacques_"Jacquo"_Villeneuve KTurtle Johann_Georg_von_Hahn Isaac_Botella_Perez_de_Landazábal La_Tor_de_Franca Lavagno Java_Management_Extensions Kraepelin Le_Passage Julio_Cesar_Fernández Iztacalco_(estacion_de_Metrobús) Let_L-410 Javier_Arias_Iriarte La_revolucíon_mexicana Julio_Cesar_Chávez_Jr La_vida_en_un_bloc Leon_V_el_armenio Jose_Ramon_Villalon_Sorzano La_parejita,_S_A. Johann_von_Löwenstern-Kunckel La_Alameda

html map