Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Datarock Doctrina_Mitterrand Corinth_(Vermont) Domingo_López_Ortega E_Trabajo Discografia_de_Marco_Moré Corydoras_hastatus Distrito_de_Aco_(Corongo) Cristescu Discurso_de_gettysburg Cóspito Ducado_de_montalto Cyclotoma_nicoleae Cuq-Toulza Aleksei_Leontiev Cuauhtemoc Deep_Darkness Amorphophallus_paeoniifolius Deutsche_Bank_AG Cástor_Oswaldo_Azuaje_Pérez Economía_Política Cúpula_geodésica De_la_Sota D._del_Valle Cultura_de_nueva_zelanda Allenwood_(Pensilvania) Coptosapelteae Altera_Corporation Crécy-au-Mont Cusco_republicano Edgar_P_Jacobs Doues Coromandel Corbeta_Neptuno Diocletian Copa_Córdoba_Internacional_Sub-20 Eclampsia Ecuador_(pais) Eastchester_(pueblo) Courcelles_sur-Voire Diputacion_Provincial_de_Zaragoza Cuérigo Cooksonia_pertoni Ametralladora_Châtellerault_M29 División_de_Chipre Copa_Interamericana_1991 Darsena_deportiva_de_la_coruña Cudeyo Cteniloricaria_fowleri Amorphoscelis_villiersi Division_Oeste_(Fiyi) Cromática Derecho_romano-germanico Cróniques_d'un_pueblu Distrito_de_barranco

html map