Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alberto_Herrera_y_Franchi Congregación_laical Vaz_Obervaz Consejo_legislativo_del_estado_aragua Visayas_Occidentales Zálesííta Cofradía_de_Nuestro_Jesús_Nazareno_de_Úbeda Zona_economica_de_Yangpu Adm Aethiopocassis_flaccida Chow-chow Circulo_Tchaicovsky Afro Acido_isocítrico Colegio_mayor_universitario_jaime_del_amo Villa_Real_(Buenos_Aires) Ze_(katakana) Cis_steinheili Colegio_de_Abogados_del_Callao Colegas Yakov_Sannikov Chechu_Rojo Virgil_(Dakota_del_Sur) Aeropuerto_de_Rurutu Al_Nayaf_Fútbol_Club Xacmaz Colegio_San_Agustin Aillant_sur_Milleron Chlorokybophyceae Colincamps Woodrow_Wilson_Woolwine_Strode Yannis_Tsarouchis Clube_de_futebol_estrela_da_amadora Yann Xabier_Mikel_Recondo Confederación_General_del_Trabajo_de_Francia Chiriquí_FC Villarsel_sur_Marly Yo_Soy_(álbum_de_Fausto_Miño) Vuelta_a_Salamanca Chemilly Valentín_Lamas_Carvajal Concha_Meléndez Walter_Pedraza Actas_(reunión_académica) Cladorhizidae Yeshua_Hamashiaj Cockrell_Hill_(Texas) Adventure_Island_II Volcan_de_Chiriquí Cheyney_University_of_Pennsylvania Club_de_futbol_jovent_mollerussa Coautoria Club_Petrolero_de_Cochabamba Zanyan

html map