Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Casalmaiocco Benjamin_m_chaparro Bioclástico Castillo_de_Cabañas_del_Castillo Cereus_arendtii Birkhall Caligellidae Catarómetro Cache_(Oklahoma) Beelzebú Bercianismo Belgrandiella_austriana Canellas_Casals Campeonato_de_Wimbledon_1998 Bonifacio_Ramos Barcelona Cantabria_Fútbol_Club Benthamia_frigifera Bailemos_(álbum) Ceroxylon_floccosum Cariacou_gymnotis CE_Sallent Bog_turtle Cas_Capita Bierné Caja_de_Skinner Bob_Wright Carretera_de_Nebraska_4 Callispa_angusta Castillo_de_Pallejà Censo_(Derecho) Boyeux_Saint_Jerome Bang_soo-hyun Ben_Arous_(gobernatura) Berisha Baileya_(revista) Caiman_yacare Cassine_albanensis Centaurea_scabiosifolia Baraqueville Bahía_de_los_Mil_Barcos Batalla_de_ibirocahy Black_thunder Carbondale Casino_(compañia) Capilla_de_los_genoveses Castillo_de_Hartheim CD_44_4961 Cervera_del_Río_Alhama Ceanothus_andersonii Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 Capilla_del_Sagrario_de_la_Catedral_de_Palencia Brassavola_cuspidata Castilla_(Buenos_Aires) CISA

html map