Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pilâtre_de_Rozier Papaché Palma_maripa NS/NC Parque_de_Santa_Margarita_(La_Coruña) Palacio_de_Sobrellano_o_del_Marques_de_Comillas_capilla_panteón_y_parque_segun_su_primitivo_perímetro Nguyễn_Văn_Thiệu Pelahatchie Ns_(simulador) Neberdzhayevskaya Ortiz_(rio) Paddy_Ryan Out_of_the_Cellar Picaflor_corona_violácea Nokia_7700 Pinacantha Pacientes Nervio_vago_(X) Porro_(grupo_de_choque) Pedro_de_Agén_(obispo_de_Palencia) Nicolás_Nikolaievich_de_Rusia_el_Viejo Parc_Astérix Orquesta_Sinfonica_de_RadioTelevisión_Española Pantano_de_la_Minilla Naufragios_históricos_en_México Pedro_Fernández_de_Cordoba_y_Pacheco Myrciaria_obscura Omitlán_de_Juárez Museo_Nacional_de_Antropologia_y_Arqueologia_(Perú) Osaka_Prefectural_Government_Sakishima_Building Per-Illan Pina_(conifera) Pop_90s Número_cuantico_secundario Plesiolema Parisii_(Inglaterra) Petra_Felke Nampty Octavio_Pozo Mystic_Square Njitap Pelobates_cultripes Pamela_Jelimo Paseo_de_los_Heroes_Amazónicos Papantla_(municipio) Pepe_Guízar Pajares_de_la_lampreana Más_de_un_Camino Plantas_contra_zombies Pachom Pericopsis_ponapensis N_323a NBA_1957/58 Nicolás_López Parra_de_uva_pincho

html map