Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bigüenzo Beginnings_The_Lost_Tapes_1988-1991 Boncourt_(Aisne) Belinda_Cordwell Cedro_Rosado_de_la_India Capelle_les_Grands Brassica_brachycarpa Carta_atenagorica Caladenia_patersonii_var._longicauda Bob_avakian CD_Tapatío Capellán_de_coro Capilla_de_la_Medalla_Milagrosa Caza_de_quinta_generación Caesarea_(género) Canisius_Golden_Griffins Carolina_de_Borbón_Parma Bailleul_lès-pernes Castillo_de_Bejís Cabreu Boeing_747_SP Burbidgea Caleta_Connor Campo_cuantico_libre Campo_de_Mayo_(campo_de_concentracion) Blues_hablado Bijev Campeonato_Mundial_Femenino_de_Balonmano_de_1986 Centrómero Batalla_de_Calcidica Cardamine_fagetina Benzoato_de_Tributilestaño Boni Barones_del_Conurbano Bullrun Biatec Cassagnabère_Tournas Cebollatí Bandera_de_la_Provincia_de_Cordoba Bosque_Rojo Berlingske Caminos_de_hierro_de_barcelona_a_gerona Barberey_saint-sulpice Cetrero C-97 Campos_Eliseos_(mitologia) Campo_de_Ourique Bicúpula_decagonal_giroelongada Capitanía_del_Ceará Búho_enano Castillo_de_Almonecir Banco_de_credito_del_peru Chamorros Brahman_(ganado) Cardig_Air

html map