Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Solidagininae Sello_de_Rhode_Island Satanás_(historieta_de_Rialto) Simarubaceas San_Jerónimo_de_Cotalba San_Martín_de_Sobran Test_Valley Santa_Cruz_Tanaco Tenerife_Norte Toy_Dolls Sándwich_de_bacon Te_busco Suwa_Seikosha Sistema_de_educacion_en_Islandia Temporada_2011_de_Superstars_Series Temporada_1981_del_Campeonato_Mundial_de_Rally Sytsma Torneo_Internacional_Tynwald_2013 Sorbus_aucuparia San_Sebastian_de_los_Ballesteros_(Córdoba) Sublette_(Illinois) Saw_(corto) Tol_Fuin The_nine_mile_walk Señal_continua Strood Santa_María_la_Real_de_las_Huelgas_(Valladolid) Savas Too_Cool_(cancion) Sistema_de_espejos_giratorios Temnaspis_testaceoapicalis Sinfonia_No._2_(Dvořák) Telescopio_radar Torneo_Clausura_2002_(Guatemala) The_Civil_and_Natural_History_of_Jamaica Thelionema_grande Sainte_Foy_(Saona_y_Loira) Sunnah Sad_Eyed_Lady_of_the_Lowlands The_First_Time Strindberg Símbolo_más_o_menos Spirotheca_rimbachii Sassnitz Salta,_Argentina Seleccion_nacional_de_futbol_de_Euskadi Torneo_de_Scottsdale Tectaria_aculeata Sceloenopla_dominicana Sitio_de_pruebas_de_Nueva_Zembla This_Is Teucrium_polium_subsp_mairei TDI Teoría_del_Espacio_Acelerado Sí,_quiero

html map