Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cristiandad_griega Economia_de_Cataluna Diez_punaladas_en_el_corazón Diocesis_de_Matanzas Amyridaceae Algo_extraño_en_nuestras_vidas Alexander_Shlyapnikov Cuarto_Libro_de_Nefi Distrito_de_La_Unión Cristian_Abarca_Foncea Crécy-en-Ponthieu Dieciseis_Reinos Dixonville_(Pensilvania) Danita_Paner Corriente_alterna_(Fisica) Ambivere Copa_Apertura_1998 Earendil_(Rey_de_Gondor) Dionisio_Díaz_Fernández Aleuroplatus_hiezi Douglas_Queensland Alfabetos_runicos Coté_Soler Dacono Crisis_economica_en_México_(2008_2009) Defensa_térmica Alhena Dissopetalum_mauritianum Digestión_intracelular Craig Demografia_de_Emiratos_Arabes_Unidos Aleurolobus_gruveli Corvus_(arma) Costo_de_produccion Directiva_de_las_65_horas Cypripedium_luteum_var_concolor Critica_sociale Distrito_Escolar_Independiente_de_Cypress_Fairbanks Distrito_de_carumas Alstroemeria_haemantha_var._albida Allg._Bot._Z._Syst. American_Pie:_el_reencuentro Distrito_de_Sankhuwasabha Dror_Hagag Dhanu-antari Alfonso_Téllez_de_Meneses Alfa_Romeo_8C Dom_Macedo_Costa Edicto_de_Constante Dispontio Donaustil Dorsal_(estacion) Distrito_de_San_Nicolas_(Carlos_Fermin_Fitzcarrald) Ambrosio_Penalosa Crowbar_(banda)

html map