Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ursula_Micaela_Morata Ilha_do_mel UTC_(desambiguación) UAM_I_(estacion) Municipio_de_Lee_(Dakota_del_Norte) VCS3 Roberto_Jorge_Tursi Indicadores_Clave_de_Desempeño Robe_à_la_française Union_de_Utrecht_(religión) Municipio_de_Union_(condado_de_Boone,_Indiana) Universidad_de_Navarra_Económicas Municipio_de_Morgan_(condado_de_Franklin,_Iowa) Insanity_wave_ep Fruto_del_bosque Unificación_Comunista_de_Espana Rhachis_sanguineus Municipio_de_Prairieton Rio_de_Janeiro_(Subte_de_Buenos_Aires) Régis_Brouard Revolucion_Irani Municipio_de_Slater_(condado_de_Cass,_Minnesota) Ráðbarðr Roulettes Rio_Foix Inmigración_espanola_en_Filipinas Ribagorca_/_Ribagorza Iglesia_Conventual_del_Carmen_(San_Fernando) Gibson Globo_de_Oro_al_mejor_actor_de_drama Iglesia_de_Taxiarques_(Salónica) Relaciones_sexuales_sin_penetración Unión_Iberica Reinventando_a_Pete US_Créteil_Lusitanos Rosa_pyrenaica François_K Función_Trigamma Río_Isábena Gayarre_(1959) Municipio_de_Eckford_(condado_de_Calhoun,_Míchigan) Municipio_de_Highland_(condado_de_Oregón,_Misuri) Rumelin Globularia_vulgaris_subsp._linnaei Geranium_bipinnatum Universidad_de_Pamplona_(desambiguación) S_C_A_T_Special_Cybernetic_Attack_Team Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Encarnación_(Vera) Tresillo_(música) Rio_Powder Gilbert_Imlay Tânia_Faillace SS_Cantabria_(desambiguacion) Generacion_post_desencanto Roland_Garros_2014

html map