Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Paulo_de_gama Plan_de_Ayutla Obispado_de_Cebú Nuytsia Nikolái_Tijonov Oncy_sur-Ecole Músculo_oblicuo_externo_del_abdomen Novela_bélica Obelisco_de_la_Candelaria Pokémon_Corazón_Oro_y_Alma_Plata Pegmatitas Piernas_de_san_Sebastian PR:PA Nelson_Quilodrán Muñoz_Seca Oriol_pi_de_cabanyes Neville_Alexander Nuestra_Señora_de_la_Salud_(Alcantarilla) Plagioscion_microps Pandora_(luna) Open_Charge_Point_Protocol Por_qué_no_te_callas_.? Nikolenskoye Pedersöre Oxaloacetato Poa_planicularis Pawling_(Nueva_York) Nalayira Peniocereus_greggii Palaeomerycidae Palestine_(Texas) Orus Organización_Mundial_de_la_Salud_(OMS) Phyllitis_lindenii Países_escandinavos Parque_Nacional_Sipacate_Naranjo Niagara_(Wisconsin) Pepi_II Pierre_de_Fermat Oxymycterus_rufus Paíño_de_Nueva_Zelanda Paradela Oben_am_jungen_rhein Nezahualcóyotl_(municipio) Payo Offa's_Dyke Parce_sur_Sarthe Pim_Koopman Pararoncus_uenoi Oyehut_(Washington) Ordejon_de_Abajo Pocheon Osvaldo_Jara Parenti Partido_Progresista_Serbio

html map