Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Súper_Pa Seki_Takakazu Saint_Martin_les_Eaux San_Lorenzo_(Perú) Su-47 San_Esteban_de_Sasroviras Sonatina Selección_nacional_de_fútbol_de_Albania Toques Sancti_Spíritus_(beisbol) Salsola_alopecuroides Susana_Campos Tarteleti Savicevic Saint_Laurent_en_Gatines Sonata_para_violin_n.º_27_(Mozart) San_Millan_de_la_Cogolla Sorghum_vulgare_var_sudanense Sitio_de_Groenlo_de_1627 Thesaurus Scinax_fuscomarginatus Saint-Bernard_(Ain) The_Glenn_Miller_Story Sulayman_de_marruecos Serranito_de_Cordoba Tierra_prometida_(álbum) Sesquiterpénica Sierra_de_la_Plata_(Espana) Thomas_Meehan_III Sancho_I_García Timbo-puita Soy_Mexicano/Es_.._tu_última_Danza Sin_límites_(telenovela_de_2000) Torneo_de_Rotterdam_2008 Szlach Transportes_Ferroviarios_de_Madrid Saint_Julien_en_Beauchêne San_Pietro Seleccion_nacional_de_Hockey_hierba_de_Espana Traslacion_(geometria) Seleccion_nacional_de_futbol_de_Argelia Sheila_Whitaker Superconductores Traducción_de_la_Biblia_al_catalán Stip Tabla_de_Carnéades Sociedad_alcoholica Taraxis_grossa Santiago_Carlos_Oves Tomas_Antonio_de_San_Pedro_de_Alcantara_Mena_y_Mesa Staunton_(Virginia) Silverstein Topografia Shotarō_Kaneda Tratado_de_París_(1763)

html map