Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pedro_Medina_(desambiguación) París-Saint-Étienne Mushing Pensamiento_racional Pasto Politica_y_gobierno_de_Santa_Lucía Polushka Osvaldo_Hurtado_(futbolista) Pablo_Lagarde Pembroke_College,_Oxford Nezel Plaza_de_toros_de_Almería Novelda_Club_de_Fútbol Paloma_Faith Porfirión_(desambiguación) Pieter_Boddaert Organizacion_del_Tratado_de_Cooperacion_Amazonica Músculo_trapecio Poema_de_Almeria Panama_(republica) Phil_Neville Paté_à_la_viande Playa_del_Raco_del_Albir Partidos_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_2002_por_orden_cronológico Parada_de_gonta Noorvik NM-73A Planteamiento_experimental_de_mendel Neder_Betuwe Paper_(artículo_científico) Omusati_(Namibia) Pierre-Étienne-René-Marie_Dumanoir Niðingr Operacion_Principe Paraíso_astronómico_de_la_Puna_de_Atacama Piotr_Romanovski Oides_flexuosa Pandanus_apionops Oceánico Philippe_Breton Nyangwe PLCB2 Pedro_de_Morella Palacio_de_las_Cortes Postiella_capillifolia Pedro_Benavente_Jareño One_(canción_de_Swedish_House_Mafia) Oreosphacus Perez_Rubalcaba Obione_coronata Poa_tenera Paracuru Política_linguística Pierre_Donders No_More_Good_Days

html map