Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Hemorroísa Helvetica_Chimica_Acta Arabis_malinvaldiana Movie_City_Action Gynandrobrotica_ventricosa Mingo_y_Aníbal_contra_los_fantasmas Modelo_de_diatesis_estres Ardabīl IHH Autócrata Grostenquin Miracle_dels_Peixets Annulodiscus Anastasia_Nikolayevna_Romanova Anaueria Apolónides_(médico) Arpajon-sur-Cere Miss_Republica_Dominicana_1957 Ave_Soul Idioma_jacalteco Guenange Hot-linking Astronave Haegl Avellanosa_de_rioja Atlantic_Iowa Helmoldo_de_Bosau Anneyron Hellraiser:_Bloodline Guerbigny Anna_Bergendahl Huscarle Hernan_Núnez Guerra_Junqueiro Howard_Lake_(Minnesota) Hloðskviða Misterios_dolorosos Heraldica_del_Sacro_Imperio_Romano_Germánico Miss_Pichincha Higuera_infernal Mosquero_(Nuevo_Mexico) Mitnagdi Gustavo_Kuffner Andrés_Burgada_Palomo Hogarth Ano_2009 Mugilogobius_platystomus Monasterio_de_San_Millan_de_Yuso Hungría_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Tokio_1964 Autorretrato_(Van_Dick-San_Petersburgo) Hoot_Owl I'm_Not_Jesus HD_165341 Grito_mundial Angustia_(desambiguación)

html map