Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Municipio_de_Cumming_(Míchigan) Rillé Roystonea_altissima U_Sagittae Municipio_de_Monroe_(condado_de_Delaware,_Indiana) U.S._Route_95 Saas-Balen Ruholá_Jomeini Retención_de_líquidos Fídula Municipio_de_West_Des_Moines_(condado_de_Mahaska,_Iowa) Rio_Medvednica SDYC Murciélago_ratonero_pardo Municipio_de_Weldon_(condado_de_Benzie,_Míchigan) Unicaja Gastrocoptinae Funciones_de_Lyapunov Ikhtiyar_Uddin_Muhammad_Bin_Bakhtiyar_Khalji USS_Enterprise_(NCC-1701-E) Tumulo_alargado_de_West_Kennet Roundabout Gladovec_Kravarski Glucosamina Garges_lès-Gonesse Gerlachovský_štít František_Čelakovsky Universidad_Javier_Prado Frederic_Edward_Clements Municipio_de_Skrunda Universidad_de_Vaxjö Trichuridae Ríos_de_Islandia Turkcell_Super_League Garda_Síochana_na_hEireann Municipio_de_Fairview_(condado_de_Holt,_Nebraska) Gen_saltarin Garcia_Gutierrez Imperio_mogol_de_la_india Gildas Renaldo_y_Clara Germán_Dario_Lux Indio_(California) Reina_de_reinas_La_Virgen_Maria G-Strophanthin Gilberto_Guzman Unidad_de_punto_flotante República_Autoritaria_o_Conservadora_(Chile) Rhynchosia Resupinación Union_Detallistas_Españoles Universidad_Federal_de_Bahía Río_Marne_(Francia) SNECMA_Atar Relaciones_feudo-vasallaticas

html map