Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Platyxantha_coerulescens Oncidium_pantherinum New_Edubiase_United París_(Puerto_Rico) Oscar_Baylón_Chacón PA_32_(autovía) Plaza_de_Toros_de_Tánger Pacto_Molotov-Ribbentrop Poliforum_(estación_de_Metrobús) Opel_Calibra Peso_(moneda_de_República_Dominicana) Pirsin_en_los_pezones Plataforma_¡Democracia_Real_YA! Orchidlands_Estates_(Hawái) Pantano_de_Cancho_del_Fresno Pilmayquen Pokrovski_(Abinsk,_Krasnodar) On2_VP6 Onet-le-Chateau Ossian_(Iowa) Pico_petroleo Orlando_Fresedo Pleurocera_curta Pedro_Perez Osco_(Tesino) Panayia Partido_Democrata_Libre_de_Alemania Palacio_de_Geguti Neomammillaria_mercadensis Museo_Honestino_Guimaraes Plaza_de_Toros_de_Tortosa Mystère_20 Oncidium_rigbyanum NSV Paulo_freire Pesedjet Pana_Pana Parque_Natural_de_las_Fuentes_Carrionas_y_Fuente_Cobre-Montaña_Palentina Nymphadora_Tonks Pachybrachis_kaplini Polluela_cienaguera Mígidos Ontiveros Pino_negral_de_Crimea Oskar_Tabuenka Playa_de_San_Antonio_(Vizcaya) Pedra_de_Lume Oración_de_Fátima Nudo_cabeza_de_turco Música_clásica Phyllostachys_fulva Nada_de_más PP-A Peninsula_Italica Peumo_(árbol)

html map