Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ruben_Figueroa_Figueroa Robert_Fyssher Ruta_Nacional_131_(Argentina) Gestación_de_sustitución República_Autónoma_Socialista_Sovietica_de_los_Alemanes_del_Volga InFamous Un_bebé_de_contrabando Romeo_y_Julieta_(Prokofiev) Rimling Frederic_Amorison Fronda_(sublevacion) Ruta_Provincial_12_(Cordoba) Rito_de_Memphis_y_Mizraím Impatiens Ronda_(Málaga) Gimnasia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Munich_1972 Gastronomía_de_alemania Municipio_de_Yellow_Bank_(condado_de_Lac_qui_Parle,_Minnesota) Túnel_de_Añisclo Reserva_Nacional_Las_Vicunas Municipio_de_Eaton_(condado_de_Kearney,_Nebraska) Fuente_Tojar Iglesia_de_San_Sebastian_(Carabanchel) Idle_Hands S_III_a_C Fuerzas_Aéreas_de_Estados_Unidos_en_el_Pacífico Rendufe_(Amares) Rieux-Volvestre Rita_Barbera Infección_por_Candida Roger_S_H_Schulman Reserva_natural_Otamendi Roziers_Saint-Georges Rio_Bhagirathi Gnosippus_klunzingeri_klunzingeri Río_Abedes Municipio_de_Robeson_(condado_de_Berks,_Pensilvania) SNA Rito_Masonico Río_Tres_Forquilhas VIS_(virus) Gentile_Bellini Roviano Gaspard_Bauhin U_C._M. Richard_Patrick Rodilla_(sándwich) Municipio_de_Smoky_Hill_(condado_de_Geary,_Kansas) SC_Amiens Funcion_parser Rreth_flamurit_të_përbashkuar Municipio_de_Augsburg_(condado_de_Marshall,_Minnesota) Ruben_De_la_Red Geranium_sylvaticum_var._hirsutum Fujun

html map