Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Valizas Yahya_al_Muzaffar Aeropuerto_de_flin_flon Aerotecnica_AC_13 Yerba_tosera Abismos_de_pasion Ciclotron Villars-Epeney Yacopí Al_Azhar Valletta Aguiaria Vertice_(teoría_de_grafos) Vladislav_I_de_Bohemia Villers_sur-Bar Chile_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Chornukhyne Xylinabaria Consejo_Estatal_de_Estudiantes_de_Medicina Consejo_Legislativo_del_Estado_Anzoategui Airy_(crater_marciano) Contescourt Ahmad_Kobi Vulcano_(mitologia) Xingeina_vittata Vulcano_(planeta) Consonante_líquida Zavodivka Condado_de_Goochland_(Virginia) Akishima_(Tokio) Conferencia_de_los_Tres_Comunes Condado_de_Yuba Compañía_de_aprendizaje_contínuo Adissan Ada_Maris Wangonisaurus Concepcion_Cirujano_Gutierrez Wadi_Mujib Ys_VI:_The_Ark_of_Napishtim Warren_Barfield Club_Deportivo_Balonmano_Colindres Zarpanitu Clavopelma Comando_Tiburón Adrienne_Bailon Comuna_Tesorito Aeróbica WTF_Public_License Wabasso_(Minnesota) Aermacchi_M-290_RediGO Vos Clerodendrum_thomsoniae Adrián_Nahuel_Martínez Cistaceas Conjunto_numerable

html map