Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Léopards_de_Dolisie Premier_League_2011-12 Provincia_Central_(Islas_Salomón) Micaela_Desmaissières Regurgitación_mitral Red_alimentaria Prudencio_Cortes_Sánchez Mazuáa Gran_líder Gordon_Ordas Premià_de_Dalt Luis_Cesar_Avilés Mero_ala_canela Marco_Del_Freo Luis_Yánez-Barnuevo_García Real_Unión_Club Region_natural_Formacion_Lara_Falcon Memorialis Rancho_de_Neverland Grandes_éxitos_(Ella_Baila_Sola) Gregorio_Hernández_de_Alba Rasaratna_Samuchaya Ranconnieres Principado_de_Neponte Maternidad_Integral_de_Aragua M120_(mortero) Grados_dia_de_calefaccion Mijail_Loris_Mélikov Melchor_de_santa_cruz María_Pilar_Gonzalez_Modino MareNostrum Lomoviejo_(Valladolid) Ludolf_Bakhuysen Luis_Cid_Carriega Gran_Premio_de_Bélgica_de_1965 Medición_de_peces Maximo_Avilés_Blonda Puerto_de_Limasol Margarita_Drummond Mer_de_noms Pérez_Companc London_(California) Llama_olimpica Provincia_de_Bejaïa Masters_de_Miami_2007_-_Dobles_femenino Magnicharters Lord_Cochrane_de_Concepción Pura_Sangre_(telenovela) Lucio_Vitruvio_Cerdo Mari_Carmen_Goñi Radio,_television_y_vídeo_en_Internet M.Nee Premios_Tu_Mundo Ly_Jonaitis Raucourt-et-Flaba

html map