Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Esteban_de_Sanlúcar Florida_(Camaguey) El_corazon_de_la_tierra_(pelicula) Eduardo_Embry Francesc_de_pol_i_baralt Enlace_glicosídico Estacion_Central_de_Berlin Faro_Venustiano_Carranza Estación_Roodebeek Fascinación_(película_de_1975) Fermin_Vázquez Elecciones_autonomicas_andaluzas Estados_de_la_Tierra Ezequiel_Moreno_y_Diaz El_Morell_(Tarragona) Fantasia_Pop_Edición_Deluxe Farilhões El_Código_da_Vinci_(película) El_embargo/_El_apolítico Elecciones_estatales_de_Quintana_Roo_de_2008 Francisco_Suarez_Arteaga Flumotion Estacion_de_Chamartín_(ferrocarril) Enrique_Pastor_y_de_Gana El_mundo_de_Komori_La_tierra_de_Alidra Fenilbenceno Eleven_Arrows_F._C. Emperatriz_Consorte_de_Austria Fiódor_Dostoevsky El_Eternauta_III Estadio_Tomás_Oroz_Gaytán Espinosa_de_Henares_(Guadalajara) Francisco_Bru_Sanz Evisa Estabilizantes_del_estado_de_ánimo Fongus Formación_Barun_Goyot Floudès Evolution_Worlds Esfera_celeste Evaristo_Carriegos Esqui_alpino_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Lake_Placid_1980 Estudiantes_libres_de_la_Biblia Elementos_sustentados El_hoyo_del_Diablo_(película_dominicana) Exemplario_contra_los_engaños_del_mundo Formspring.me Filioque Facultad_de_Medicina_de_la_Universidad_de_Chile Ein_dor Efecto_Lindy FM_100_5_Cordoba Fosfodiesterasa_11 Estación_Lapa_(Línea_7_de_CPTM) Francisco_VI_Fernández_de_la_Cueva_y_de_la_Cerda

html map