Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enstrom_F28 Ernst_Hartert El_Aire_de_tu_Casa Fistula_sacrocoxígea Energía_hidráulica Flora_de_España Exposicion_General_de_segunda_categoria_de_Puerto_Principe_(1949) FED Epilobium_glandulosum_var._asiaticum Estación_de_Courcelles-le-Comte Eustomias_monodactylus Esch_sur_Sure Filtracion_a_vacio Fernán_Velázquez_de_Cuéllar Fiona_Ferrer_Leoni Era_Tenpyo-shoho Escuela_Superior_de_Bellas_Artes_de_Madrid Escola_Deportiva_Val_do_Ulla Estación_Doyhenard Fairview_(condado_de_Bergen,_Nueva_Jersey) Francisco_Codera_y_Zaidín Estación_de_Castell Electronic_Entertainment_Expo El_Manzano_(Mendoza) Facha El_Olimpo:_batalla_contra_los_gigantes Fashion_victim Epidemia_de_la_risa_de_tanganica Extracción_de_la_piedra_de_la_locura_(Jan_Sanders_van_Hemessen) Enfermedad_de_wilson Eternal_Decision_(album) Francisco_I_de_Austria Eusebia_(emperatriz) Eustaquio_Ilundáin_y_Esteban Ficobiliproteina Flujos_de_arcilla Estación_de_l'Aldea_-_Amposta_-_Tortosa Estación_de_Gabriel_Peri_Asnières-Gennevilliers Etienne-Jacques-Joseph_MacDonald Fiat_147_Brío Eduardo_Cruz_Coke Embalse_de_Villalba_de_los_Barros Elyhordeum Firgas_(Gran_Canaria) Eje_Castellon_Benicassim El_Rincon_de_Ademuz_Racó_d'Ademus Elisabeth_Langgässer Esponzues_(Cantabria) Estacion_de_Espronceda FC_Famalicão Elecciones_a_la_Asamblea_de_Madrid_de_octubre_de_2003 Espanglish Electric_Sea Erling_Porsild Estación_Wheelwright

html map