Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Potemkin_City_Limits Organización_del_Pueblo_de_Africa_del_Sudeste Museo_del_Rehilete Pleurothyrium Paul_Flather Nicolas_Goussé Oleaginosas Partido_de_los_Comunistas_de_la_República_de_Moldavia Otoscopía Pajaros_de_papel Orchis_albida Oktiábrskaya_(Beloréchensk,_Krasnodar) Nerium_latifolium Perezoso Por_aquí_llega_algo_mágico Nías P:CLM Otto_Eugen_Schulz Pias Physianthus Polygonum_erectum Postulados_de_la_mecanica_cuantica NGC_2372 Nolan_Kasper Plaza_de_Saint_Michel Oldham_Athletic_A_F_C. Please_Please,_Please_Let_Me_Get_What_I_Want North_Korea Organització_Socialista_d'Alliberament_Nacional Padres_fundadores Pedro_de_Alcántara_Tellez_Girón_y_Beaufort_(1810_1844),_Décimocuarto_Duque_del_Infantado Oreothlypis_gutturalis Playa_Bakio Pena_Cabarga Offset_(antena) Paris_(ciudad) Playstation_All-Stars_Battle_Royale Pasagardas Noodles Oncidium_normanii Neurotensina Parque_de_yamaguchi Paul_Baloff Obras_cumbres_(álbum_de_Los_Autenticos_Decadentes) OpenWF Passore Paraprotomyzon_niulanjiangensis Picio Natalia_Hernández Ordizia_Rugby_Elkartea Partido_judicial_de_Viella_Mitg_Arán NINJA_2009_Summer_Tour_EP Orden_de_albrac Pedro_Gonzalez_Pinzón ORP_Sokol

html map