Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Beijing_2008 Arte_gótico Astrocitoma_anaplasico Halso Hector_Murguía Antonio_de_nigris Antxine_Olano Asteroide_Aquiles Attagenus_curvicornis Augustine_okocha Helocaetes_clarkii Antonio_Rodríguez_Fox Anacyclus_atlanticus_var._vestitus Gulden Audacious Hector_Elí_Rojas Herpesviridae Mito_japones_de_la_creación_de_los_dioses Hernan_Campodonico Hermandad_de_la_Vera-Cruz Huracán_Catarina Miniac-sous-Bécherel I_Región_de_Amecameca Andres_Manjón_y_Manjón Ano_273 Antonio_Cruz_Villalón Aslan_Masjádov Guerra_anglo_espanola_de_1585_1604 Arvillers Avenida_Simón_Bolivar Municator Hitachiin_Hikaru_&_Kaoru Anestesiologo Astrid_Kumbernuss IV_Republica_Francesa Area_censal_de_Wrangell_Petersburg Hissarlik Mono_aullador_rojo_boliviano Hospital_de_San_Juan_de_Dios_(Mérida) Muerte_clinica Artoria Anna_Soler-Pont Antonio_Capmany Gusano_cordon_de_bota Antonio_Perez_Giron Historiadora_del_arte Hialosis_asteroidea Así_son_las_mañanas Hapoel_Ramat_Gan_FC Anagallis_arvensis_var_arvensis Monotremas Angraecum_bathiei Hinmansville Hondured Moissac-Vallee-Francaise

html map