Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Valdecazorla Aeropuerto_de_Fort_Nelson Zidarovo Clasificación_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1978 Chocolate Aldea_Protestante_(Entre_Ríos) Charles_Francois-Prosper_Guérin Colibríes_de_Cuernavaca You_And_Your_Heart Chilenos_en_el_reino_unido Condado_de_Hamlin Chiridiochernes_platypalpus Yonglè_Dadian Condado_de_Overton_(Tennessee) Aeropuerto_Internacional_Federico_Fellini_de_Rimini Contigo_(cancion) Cis_hieroglyphicus Chrysiptera_glauca Conashaugh_Lakes_(Pensilvania) Victory Aelbregt_de_Keizer Compresible Veda_(texto) Cindy_Chandler Charles_F._Hockett A_vista_de_pájaro Acroceras Villeneuve-lès-Lavaur Conrad_Felixmüller Virus_H1N1_09_Pandémico Cistocele Consejo_de_ministros_de_la_urss Chicano_Park Villa_Hortensia Citlalatonac Zhou_Mi Circunvolución_temporal_superior A_Taste_of_Honey_(banda) Walter_Padraza Veronica_Rivas Vertedero_(presas) Virgen_de_Luján Cissus_quadrangula A_Law Vestimenta_del_Japon Wondersella ASF_Police Clément_Janequin Conophytum_etaylorii Xocas Comsol Acuerdo_de_Karadjordjevo WP:ESPEJO Conde_de_Guaqui Walter_Buller

html map