Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Saint_Denis_lès-Bourg The_Haunted_Mansion Thornb. Superleague_Fórmula Sotero_López Shijo_Saikyō_no_Deshi_Ken'ichi Thừa_Thiên-Huế Sebastian_sanchez Templo_de_Montevideo Sala_china Streaker_(David_Brin) Symphurus_piger Sapo_neotropical_gigante Superintendencia_de_los_establecimientos_patagonicos San_Carpoforo_y_companeros Sensor_full-frame Toráh Santa_Barbara_(Durango) Signs_(canción) Transistor_de_union_bipolar Sinople_(heraldica) Seleccion_nacional_de_futbol_de_Mexico Salaminia_haroldi Selección_de_básquetbol_de_Lituania Saltaojos Sydney_C_Parkinson Saramacca Sonata_para_Piano_n_15_en_Fa_mayor,_K._533_949_(Mozart) Sindicalista Soraya_Saénz_de_Santamaría Salix_nelsonii Skruls Sericornis_humilis Torneo_de_Madrid_(tenis) Sainte_Croix The_Penelope_EP Senor_del_fuego_Azulon Tornado_Alley Sal_de_Zeise Saint_Georges-de-l'Oyapock Saenz_de_Santamaria São_Sebastião_(Loule) Taliya_SC Sarralbe Segunda_Division_B_de_Venezuela_2006_07 Terry_College_of_Business Soritidae Schandmaul Torneo_de_Umag Tirano_pechioscuro Satelite_de_tasa_de_radiacion_terrestre Shweta_Mohan Sante_Prunati Seleccion_de_fútbol_de_Japon Sóviet_de_Taskent

html map