Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Esgrima_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Francisco_de_Cossío Equipo_de_Copa_Davis_de_República_Dominicana El_ferroviario/_Cuando_amanece_el_nuevo_día Felicidad_(filosofia) Esquerra_Republicana_del_Pais_Valencià_(historico) Efebo_de_Antequera Eye_of_the_Beholder_(pelicula_de_1999) Euphonia Facultad_de_Contaduría_y_Administracion_(Universidad_Nacional_Autónoma_de_Mexico) Estádio_Trapichão Estación_San_Antonio_de_Padua Eduardo_Marquina_y_Angulo Escobar_de_Polendos Final_Fantasy_VI Eucalliini Follow_me_home Evolucion_semantica Eparquia_de_Buenos_Aires_y_Suramerica_de_la_Iglesia_ortodoxa_rusa_(ROCOR) Españoles F6F F.C.E. El_bufon_Calabacillas_(1626-1633) Ergodicidad Equivalencia_entre_masa_y_energia Elementos_de_transición Escenas_de_genero Espacio_de_color Estación_de_esqui_Ordino-Arcalis Elopidae Everything_(cancion_de_m2m) Fourques_(Gard) Eleuterio_Tadeo_Amorena Francisco_Jiménez_Tejada El_Carmen_de_Atrato Francisco_Jesus_Pérez_Malia Escándalo_en_Bohemia El_Piojo_Lopez Everything2 Efecto_del_orden_de_nacimiento_de_los_hermanos Fenomenos_paranormales Embriaguez_de_Noé Estación_de_Suèvres Fernando_Fernández Eugène_Revillout Escuadra_naval Escudo_de_uruguay Estación_de_Monfragüe Egiale_(desambiguación) Facetmobile Fraas Facultad_de_Ingenieria_(Universidad_Nacional_Autónoma_de_Mexico) Escritores_Puertorriqueños_Contemporaneos Ejército_Democrático_Griego El_Arrebato

html map