Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pilar_Pena Paradoja_de_San_Petersburgo País_mas_grande_del_mundo Nyaya_sūtra Para_siempre_(canción_mexicana) Oreotrochilus_chimborazo Parque_solar_de_Son_Salomó Phytolacca_americana Pelegrin_Román_Unzueta Ninzou_Matsumura Natalidae Oulton_Park Mutants_and_Mastermind Nansen_passport Pistosia_neglecta Mzoli's Nathaniel_Dean Necrophagist No_vayamos_a_irnos_sin_el_mar Nigidius_splendens Phratora_antennaria Okazaki_Aichi Peritecio Polyommatus_(Plebicula) Parrin Platyrhiza_quadricolor Oscillatoriales Odinic_Rite Planetas Nisroch Perdidos_en_tokyo Película_belica Periodistas:_información_en_acción Oubanguia Museo_Nacional_de_Antropologia_de_México Oglala_(Dakota_del_Sur) Pilar_Francesch Parroquia_Juan_Gómez_Rendón Neorrealismo_(arte) Paraoa Phyllopteryx_taeniolatus Novisima_Recopilacion Musica_de_la_antigua_Palestina Pietro_Cesti Oligozoospermia Plasma_(sangre) Pizarrón Otherside Museo_del_Reloj Nancy_Reagan Partido_Demócrata Pico_de_la_Sarga_(Sierra_de_Alcaraz) Orlovista Oreacanthus Petru_Valensky

html map