Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Luis_Ramirez_Lora Live_at_Eindhoven_'87 Region_Aisen_del_General_Carlos_Ibañez_del_Campo Prosopocoilus_dentifer_dentifer Proyecto_CicloSucre Manases_(hijo_de_José) Practicas_sexuales_lesbicas Quiróptero Luis_García_Huidobro_Aldunate Punto_de_Rocio Puente_Génave Marimar_(desambiguacion) Lou Pseudochrodes_suturalis Margaritone_d'Arezzo Ramón_Valle-lnclán Miguel_de_Souza_Carballo Raión_de_Melitópol Marques_de_Davila Red_inalámbrica_municipal Grandola_vila_morena Prokhorov Lu_Han Los_muebles_de_don_Ramón Prossedi Mariah_Carey_(álbum) Primer_ensayo_sobre_la_población Materia_(fisica) Maraja Puente_de_Santiago Raión_de_Kupiansk Menachem_Zilberman Rabudito_de_raquetas Mamay Manuel_Vazquez_Montalban Grado_en_Enfermeria Rafael_Shafrir_2 Red_en_estrella Rai_(Orne) Marko_Oreskovic Lupo_Quiñonez Lochaber-Partie-Ouest Pycnomerus_valentinei Potrero_Grande R@dionet Madre_Maravillas Microrregión_de_Cantagalo_Cordeiro Quevreville_la-Poterie Mañio_hembra Maria_Cristina_Dreher_Mansur Lúnula_lusitana_de_Chão_de_Lamas Meseta_(sexo) Ludwig_Wilhelm_von_Baden_Türkenlouis Presupuesto_de_egresos_de_la_federación Gran_hermano_24_horas

html map