Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

ISD_Neri Mujeres_de_Tahití Atalaia_(Lourinha) Antonio_Escobar_(desambiguacion) Aura_Noir Hormigas_subiendo_un_arbol Apogon_holotaenia Idioma_Min_Nan Azcárate Hermandad_de_Pino_Montano_(Sevilla) Gymnopilus_junonius Ausejo_(La_Rioja) Avellanedo Multicast Gustav_Schübler Iberis_latifolia Haymitch_Abernathy Astudillo_(desambiguación) Mound_Valley_(Kansas) Anisomys_imitator Aridane_Jesús_Santana_Cabrera Hubble Autovia_Guadalajara-Tarancon Guion_mayor Arthrophyllum_ceylanicum Aulus_les-bains Asociacion_Ibérica_de_Limnología Gustave_Adolphe_Desiré_Crauk Association_Sportive_Magenta Monographia_Generis_Aconiti Guillermo_Esteban Gálago_sudafricano Moncho_Alpuente Authon-Ebéon Arconcey Artur_Dinter Gustavo_Marcaccio Haworthia_pallida Guillermo_IV_de_Holanda Moises_salvado_de_las_aguas Humberto_de_Campos_(Maranhão) Haplochromis_pachycephalus Arte_hispanoflamenco Hans_Raj_Hans Hanna_Verboom Astadyayi Antigua,_Insigne_y_Real_Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno_y_Maria_Santísima_de_los_Dolores_(Jaén) Historia_de_suiza Andres_Agustin_Orbe_y_Zarauz Annie_Wood_Besant Astérix_el_Galo:_La_vuelta_a_la_Galia_de_Astérix Guerau_Gener Autrecourt-sur-Aire Antigua_iglesia_de_las_Bernardas_(Salamanca) HD_152236

html map