Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Fleury_la-Vallée Expedición_botánica Estoicismo_antiguo End_of_Silence Entrevinas Fearless_Record Estación_de_Opfikon Eduardo_Aguado_López Eugenia_Sereno Empresa_Turistica_de_Autobuses,_S.A. Estelle_Parsons Espliego_de_la_hoja_angosta Famalicao_(Guarda) Espuela_(biología) Eystein_Glumra Eugene_Dieudonné Estrecho_de_Tirán Estación_de_autobuses_de_La_Linea_de_la_Concepción Fotografica Filumena_Marturano FIRA_–_Asociación_Europea_de_Rugby Exequiel_González_Madariaga Finedon Electronica_CIP_03 Fernan_Antolinez Factor_X_(Colombia) Espiritista El_porvenir_es_largo Francis_Rawdon_Hastings Estigia_(desambiguacion) Espacio_T0 Fiat_Powertrain_Technologies_Bourbon_Lancy Emblingiáceas Francisco_javier_de_viana El_campeón_soy_yo Estadio_Central_Lenin Faro_de_n'Ensiola Euphorbia_celastroides_var._hanapepensis Estadio_Nacional_Julio_Martinez_Pradanos Erigeron_naudinii Filtro_de_Hodrick-Prescott El_bembe Felis_margarita Etienne_Émile_Baulieu Estadio_Romano_de_futbol Estacion_Plaza_Once Elefante_(desambiguacion) El_espanta-tiburones Francisco_Ruiz_Gijón El_monstruo_del_gran_lago Francisco_Magana Extreme Felipe_Quispe_Huanca Fibrado_asociado Filosofía_greco_romana

html map