Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

General_Trueno_Ross Ruyangosaurus Unione_Sportiva_Dilettante_Siracusa Río_Pomahaka Municipio_de_McCandless_(condado_de_Allegheny,_Pensilvania) Triquiñuela Roman_Weidenfeller Unidad_de_Huntsville Reunión_en_el_Grand_Hotel_et_des_Palmes Urie_(Wyoming) Municipio_de_DeKalb Restos_del_convento_de_San_Antonio_el_Real_(Salamanca) Fushigi_Yuugi_Genbu_Kaiden Futbol_en_los_Juegos_Suramericanos_de_2010 Fujieda Municipio_de_Watson Run_To_You Robert_Burne Uruguay_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2014 Fuerte_de_San_Serapio_Mártir_del_Arroyo_Azul Gema_gris Garcia_Sánchez_III Frise Gastronomía_prehispanica_de_Mexico Galveias Gente_(desambiguación) Municipio_de_Rich_Square_(condado_de_Northampton,_Carolina_del_Norte) Trichomycterus_papilliferus US_Saint_Andreenne Rende Trochoideus_mirabilis Munición_de_artillería Río_Psékups George_Bahgoury Municipio_de_Moscow_(condado_de_Muscatine,_Iowa) Municipio_de_Center_(condado_de_Saunders,_Nebraska) Municipio_de_Horsham_(condado_de_Montgomery,_Pensilvania) Republian_class_star_destroyer Rita_(santa) Musculo_occipitofrontal Fredo_(Pokémon) Río_Arriba_(Vega_Baja,_Puerto_Rico) Régimen_demográfico_moderno Roseola Frente_del_Mediterraneo VH1_Storytellers_Johnny_Cash_&_Willie_Nelson Inigo_Lopez_de_Mendoza_y_Lasso_de_la_Vega Universidad_Atlántida_Argentina Gastronomía_judía Roberto_Sosa_(poeta) Municipio_de_Cedar_(condado_de_Benton,_Iowa) Rio_Baudo Iglesia_de_Santa_Maria_(Valdediós) Triptico_de_las_Tentaciones_de_san_Antonio Iglesia_Bautista_del_Monte_Sion_(Miami)

html map