Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Vegetacion_en_España Adowa Adrift Zamayón Abadia_de_Senanque Waco_Texas Vaslav_Nijinski Yelo Chrysococcyx_ruficollis A_Tisket,_A_Tasket Volksempfanger Albaricoque_temprano Yudhi_ṣṭhira Accion_empresarial_contra_la_falsificación_y_la_piratería Van_de_Kerkhof Wacek_Komar Coliseo_del_Golfo Zombies_and_Cheerleaders Wikipedia_en_ruso A_Tree_Grows_in_Springfield Viṣṇupurāṇa Agrupacion_guerrillera_de_levante_y_aragón Comida_Rápida Xavier_Andorrà_Julià Children_of_the_grave Vitex_elmeri Chotacabras_del_Roraima Academia_de_Caballería_(Valladolid) Walk_With_Me Conspiracion_de_Gual_y_España Vaulx_(Paso_de_Calais) William_Cecil_baron_de_Burghley Acústico_(álbum_de_Reincidentes) Aferesis Aizecourt-le-Haut Comite_Español_de_Representantes_de_Personas_con_Discapacidad Cirugia_Plastica_y_Reparadora Album_Tantor WP:PVN_T Accidente_ferroviario_de_Sineu_de_2010 Valle_de_San_Juan Ziegra-Knobelsdorf Verde_ceniza Zaquemí Club_Social_y_Deportivo_25_de_Mayo Victor_Rios_Ruiz Africaleurodes_citri Cheddikulama_straminea Ace_Ventura_Pet_Detective Cleros Vena_coronaria_derecha Al_Yumhuriyya_al_Yazaiiriyya_ad_Dimuqraţiyya_ash_Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_République_algérienne_démocratique_et_populaire Zeferino_Gonzalez_Diaz_Tunón Condado_de_Franklin_(Idaho) Como_el_viento_voy_a_ver

html map