Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Acoso_laboral_(España) Abbasanta Vanessa_(genero) AOL_Dejando_Huellas World_Meteorological_Organisation Acer_saccharum_var._glaucum Wadi-al-Ahmar,_Libia Valdáliga_(Cantabria) Victoria_Tanco Aclis_ascaris Acto_intersubjetivo Xymalos Virtus_(mitologia) Comunidad_de_ciudades_ariane Acento_antirrítmico Claude_(Heroes) Adapasia Vitantonio_Liuzzi Visión_binocular Aeropuerto_Internacional_de_Tbilisi Wikipedia_en_ladino Vint_Cerf Abel_julien_pagnard Club_sportif_toulonnais_(basket_ball) Voltus_V X_static_process Adolfo_Martín-Gamero Adept_(informatica) Vulcanochthonius_pohakuloae Check_in Villaluenga_del_Rosario Charlot_panadero Vernix Virus_de_paralisis_crónica Vampire:_The_Dark_Ages Yuliya_Nachalova Al-Ahli_Atbara Werkssportgemeinschaft_Wattens Zacarías_Ylera Chitón_de_tarabillas Chongqing Cnebba_de_Mercia Consonante_glotal Codije_Fejervary_Mayer Cifra_González_Raga_&_Asociados Abū_Ali_ibn_Sīnā Al_Ğazzar_as-Saraqusṭī Walterboro Ahalel_El Citharidium_ansorgii Cinturon_Negro Coalicion_por_un_Nuevo_Partido_Socialista Comision_para_el_Esclarecimiento_Historico_(CEH) Vita_Escardó Alcanciles

html map