Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Markka Ptychadena_tellinii Prodromus_Bryologiae_Mediolanensis Púrusha_Pur Goudotina_bicolor Préserville Magazen Grafo_cociente Premios_Periodísticos_Seguridad_Vial Quebracho_(arbol) Queso_de_Asturias Luis_Ricardo_Difeo Madres_del_desierto Lycoris_radiata_forma_bicolor Marcel_Sisniega M1917_enfield Madison_(Alabama) Menessaire Lozano_(desambiguacion) Miguel_Riglos_(La_Pampa) Premio_de_Hutter Marax Presa_y_Pantano_de_Alarcón Rafael_Vásquez Regimiento_de_Infantería_Castilla_nº_16 Mary-Charles_Jones Gobiopterus Marisol_rumbo_a_Río Masacre_de_San_juan RSBAP Quattro_Fontane Rafael_Bengoa_Errenteria Grande_Sao_Paulo Microrregião_de_Conselheiro_Lafaiete Los_Montes_de_Propio Lo_que_la_tierra_hereda Prolimnophila Primaria_republicana_de_Illinois_2008 Los_Picapiedra_(pelicula) Marwa_El_Sherbini Metanapis Recife Miguel_de_Fuenllana Luis_Santa_María Megalognatha_majorina Región_Turística_Kumgangsan Proceso_nuclear Los_suenos_de_Luciano_Pulgar Raión_de_Orativ R_F.C._de_Liege Los_Herreras Microrregión_de_Rio_Branco Malcolm_Shepherd_Knowles Pueblo_Tigray Quinto_Mucio_Escévola_(pretor_215_a_C_)

html map