Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Christopher_Merrett Yahya_al-Gazzar_as-Saraqusti Vania_Fernandes Xylophylla_arbuscula Vasco_Gonçalves Agatocles_de_Siracusa Vitis_taquetii Vuelo_602_de_Iberia Aki_No_Keda_Ni_Dios Abd_al-Rahman_al-Sufi Compromisos William_Smith_Jewett Agujero_negro_de_Kerr-Newman Ciudad_regia Ciriales Clematis_montevidensis_var._denticulata Yuppie Combate_naval_de_angamos Chiococca_brachiata_var_petiolaris Vernix_caseosa Alcahué WP:CX Veda_(texto_de_la_India) Colonia_Nápoles Club_Comunicaciones_(Buenos_Aires) Cock's-spur Acta_Agriculturae_Scandinavica ARA_Pampa Vannaire Cola_de_milano Consul_(romano) Cine_en_1998 Visconti_(familia) Valle_del_Tiropeón Valverde_de_la_Sierra Vuelta_al_mundo_de_Ferris Agunstín_Yañez Voyeur Zeacolpus_knoxi_tardior Volkswagen_Corsar Ahmed_Ammi Williamsport_(Pensilvania) Abeto_azul_de_Oregón Viuela Valentin_Iglinskiy Vladimir_Potkin Condado_de_Merrimack Zamarrilla_fina Vandling_(Pensilvania) Albalucía_Ángel Abbacadabra Chaume_et_Courchamp Club_San_Sebastian_de_León Accion_Comunista Aero_Spacelines_Super_Guppy

html map