Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Region_histórica Metasilicato_de_sodio Protocolo_del_Estado Maria_angelica_bosco Loto_sagrado Region_económica_de_Siberia_del_Este Luba_(etnia) Los_Bunkers:_Un_documental_by_Sonar Mega_Man_(NES) Loncoche Message_to_Love Qimei Queipo_de_Llano Louis_St._Laurent Manuel_Mier_y_Terán_Lejeune Mereschk. Grallenia_lipi Premio_Carlo_di_Palma Prensa_de_ajo Gran_Premio_de_Canadá_de_1994 Mesorregião_do_Norte_de_Roraima Queijo_creme Marina_de_Arrieta Rabanillo_maritimo Luperus_mollis Red_Hood Los_Sin_Nombre Miguel_Ángel_Palacio_Garcia Mathes_Roriczer Ramón_Cadena Marlinton_(Virginia_Occidental) Pyrrhulina_zigzag Querología Lémur_lanudo Maianthemum_bifolium Refugio_nacional_de_vida_silvestre_Cano_Negro Mercurial_fruticosa_blanquecina Programa_de_Prestamo_y_Arriendo María_Eugenia_Martini Martilandran Pyrenees_Orientales Marcos_Juarez_(Córdoba) Manuel_Jimenes Grete_Forst Medicina_de_Familia Reacción_de_Diels-Alder Miguel_Montuori Merenra_Nemtyemsaf_II Golfo_de_Motowski Pre_Nectárico Microcristalino Metodo_paranoico-critico Memoria_dinámica_de_acceso_aleatorio Marc'O Puertas_de_Barcelona

html map