Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cúpula_de_Helfaut Crímenes_de_guerra_de_los_Aliados Cuartel_general_del_Fuhrer Cotahuasi Cultura_Milagro-Quevedo Corvus_typicus Alyssum_minutulum Druškovec_Gora Cyclone_(álbum) Discografía_de_Chenoa Cristaleria_Española Cupisnique Círculo_de_Ajedrez_de_Villa_Martelli Crocus_insularis_var._geminiflorus Distrito_de_Huampara Corporacion_Deportiva_Atletico_La_Sabana D-Bus An-shan Correlimos_cuellirrojo Donnemarie_Dontilly Ali,_Rabiaa_et_les_autres Diacantha_similis Covent_Garden_Theatre E2fsprogs Alfredo_David_Rojas Cromatografía_en_columna Ducado_de_Trento Echinopsis_uebelmanniana Amores_de_mercado_(telenovela_chilena) Allan_y_Ella Dompierre_les_Tilleuls Derecho_de_representación_(Espana) Cyphon_ishiharai Copa_del_Mundo_de_1934 Drip_(banda) División_Medio_Oeste Daimiel Alenquer_(Pará) Dinastía_buyida Drupaceae Distinción_Presidencial_de_la_FIFA Alexandros_Othonaios Credencia Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub_17_2005 Cu_ft All_Whites Códice_albeldense División-A_2013 Cornel_Taranu Digoin Dicrurus_macrocercus Crastes Cuadrivector Echinodorus_natans_subvar._plantaginifolius Cordyline_terminalis_var._sieberi

html map