Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Corredor_Centro_(Metropolitano) Departamento_Concepcion Cyperus_parlatoris Cymopterus_glaber Declaración_de_Berlín Dori_(ciudad) Dave_Hope Coreanos_en_Japón Alfácar Amina_secundaria Distrito_Escolar_Independiente_de_Austin Cordeliers Diego_Flaínez Amenazas_(derecho) Eden Duende_de_los_dientes Domingo_German Ambrosia_psilostachya Dorys_Del_Valle Dorycnium_herbaceum_subsp._jordanianum Dieschitz Domingo_Alejandro_Lorenzo_Cullen_Ferraz Cueva_Cadomin Echinacea_serotina Donatas_Motiejunas Donacia_katsurai Alfredo_Solari Ducado_de_Estiria Alfredo_Carlo_Piatti Distrito_de_Firozabad Dion_Crisostomo Crayons Cuatro_Señorios_de_Tlaxcala American_Society_of_Agronomy Diocesis_de_Goya Dustin_Hawthorne Alemania_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Oslo_1952 Cornubianita Amleto_Palermi Alicia Cultura_de_Letonia Dunnart_de_Kakadu Crab_cake Allochernes_elburensis Ali_(Italia) Cotorrita_sietecolores Ed_(informatica) Ducado_Sajonia_Weimar Cyclosarin Don_Giussani Distrito_de_Foix Alvalade_(Santiago_do_Cacém) DigiCube Amiral_Aube_(1904) Allium_globosum_var._saxatile

html map