Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Preptanthe_vestita Martin_Farrel Mathieu_Debuchy Mercury_(revista) Loma_Blanca_F_C Live_your_dreams Luis_Perez_Pascual Los_Tigres_(banda) Puerta_Estelar Provincia_Songkhla Premio_Emecé Marisa_Grinstein Maiz_tostonero Marquesado_de_aguilafuente Manden_Kalikan Manfred_A._Max-Neef Messier_66 Raza_for_Christ Prayápati Producto_financiero Machacon Marie_Cherrier Goleta_Unión Matt_Barlow Pérez_Zeledon_(canton) Marquesado_de_Santa_Maria_de_Silvela Medeama_Sporting_Club Pánfilo_de_Narváez Mayfield Región_Tambacounda M.V.P. Línea_V3_de_la_Red_Ortogonal_de_Autobuses_de_Barcelona Publio_Elio_Peto_(consul_337_a_C_) Grecia_FC Los_pasos_perdidos_(libro) Rafael_Gonzalez_Villar Loterias Manuel_Eduardo_Hübner Marca_de_la_Bestia Ray_McKinley Maritzburg_United Live_Earth Principe_Harry Gran_Premio_Guillermo_Tell Maximi_Sala_Sanchez Mar_de_bismarck Praecoxanthus Marquesado_de_Casa_Dalp Preiļi Registro_Público_Concursal Luperco Rally_de_Córcega_de_1978 Provincia_de_Sur_Lipez Lyle_Campbell Provence_Alpes_Cote_d'Azur

html map