Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Roberto_Ruiz_Obregón Ris_a_la_mande Reserva_Biológica_Augusto_Ruschi Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_los_Angeles_(El_Toro) Remo,_desarmado_y_peligroso SMS_Elbing Municipio_La_Ceiba_(Trujillo,_Venezuela) In_My_Head_(album) Municipio_de_McCandless_(Pensilvania) SSU Giuseppe_Farinelli Return_of_Ten_Masked_Men Municipio_de_Old_Hickory_(Arkansas) Iglesia_Catolica_en_Afganistán Ricardo_León_y_Román U._N._R. George_G_Simpson Geoffroyus_simplex Fuerza_Aérea_Malaya Get_What_You_Deserve Municipio_Carvajal_(Anzoátegui,_Venezuela) Municipio_de_Muddy_Creek_(condado_de_Butler,_Pensilvania) Municipio_de_Perry_(condado_de_Lac_qui_Parle,_Minnesota) Richard_Hülsenbeck Ruta_10_(Paraguay) SMS_Preuszen_(1876) Municipio_de_DeKalb_(condado_de_DeKalb,_Illinois) Museo_Histórico_Municipal_Brigadier_General_Juan_Martín_de_Pueyrredón Georgina_Sherrington Republica_Soviética_de_Krivoy_Rog-Donetsk SEAT_Gredos Infantes_de_Alos Rodolfo_I_de_Austria René_Mercet Frontenay_sur_Dive Romeo_Vásquez_Velásquez Religion_mesoamericana Tribunales Ruta_Estatal_de_California_220 Municipio_de_Prussia Trembling_Before_G_d Generic_array_logic Rudens Retablo_de_los_santos_Juanes Troilo_y_Cresida_(desambiguacion) Relación_jurídica Universidad_Catolica_de_Uruguay Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Spink,_Dakota_del_Sur) George_Sabra Municipio_de_Cohoctah_(condado_de_Livingston,_Míchigan) Fuentes_Secas Unión_Deportiva_Pájara-Playas_de_Jandía Glenavon_FC UFC_134 Futbol'nyj_Klub_Vachs

html map