Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

All-Star_Game_de_la_NBA_2008 Die_Arzte Domingo_Mascaros_Vicente Desastre_de_ibrox Alex_Ross_(crítico_musical) Diagrama_de_bloques Corporacion_de_Deportes_Melipilla Alerta_(A-111) Diabética Crash_Tag_Team_Racing Crépida Ana_María_Fernández_Martínez Copella_compta Crucifera_barbaraea De_Lamere_(Dakota_del_Norte) Dinastia_Zhou_(1122_256_a_C_) Dinastía_idrisida Digitus_tertius_(III)_manus Cursonia Desde_Rusia_con_amor Amnon Cándido_Casanueva_Gorjón Dish Dinastia_chola Departamento_de_San_Javier_de_Loncomilla Cuentos_de_finales_tristes Coulmier_le-Sec Diagné_Fallou Desireless Distrito_de_Bageshwar Daniel_Guzman_Castañeda Digitariopsis Césped_inglés Crustle Cristóbal_López_Espinosa DSCP Alejandro_Mijailovich Delphinium_peregrinum_var._gracile Dakar_2010 Diakovár Doramas Documento_vivo Doctrina_Bush Almendro_bravío Ana_y_la_casa_de_sus_sueños Cuculus_hyperythrus Distrito_de_corrales Drangey Allendale_(Nueva_Jersey) Copa_Mundial_de_Futbol_Sub-17_de_1999 Darwin_(comic) Cordero Destornillador_(cocktail) Corylus_avellana_subsp._memorabilis E127

html map