Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Cuerno_Dorado Copa_Asobal An_Youqi Duquesa_de_york Císter Corydoras_tukano Danelectro Allobates_brunneus Cromwell_(Indiana) Cure_(película) Dél_Dunántul Convento_de_Jesus,_María_y_Jose_(Vélez-Málaga) Corrigüela_mayor Distrito_de_Ragh Curetes Almirante_García_de_los_Reyes_(S-31) Domador_de_equinos Distrito_de_Le_Havre Almuradiel Algodón_de_azúcar_chino Edificio_Ángel_Maria_Gimenez Dufour Czernaevia Distrito_de_Solapur Duthiella Croacia_bajo_la_dinastia_Habsburgo Amigdala_faringea Alsenosmia Ambroma Distrito_Leon_XIII E._Mason_Hopper Darío_Jesús_Zarate Earl_Hebner Alternativa_de_proyecto_de_protección_contra_inundaciones Càrn_Eige Cupido_Ataca Cuclillo_broncíneo Dámaso_Berenguer_Fuste Dakṣāyaṇī Dillon_Lane Crocidura_smithii Cursorius_cursor Dracula_Father_and_Son Dendrobium_lucae Coordinadora_Nacional_para_la_Reduccion_de_Desastres_(Guatemala) Coxcoxtli Diario_del_año_de_la_peste Alfabeto_de_Orkhon Alimento_espacial Distribuciones_LIVE Almendrados Alien_Tort_Claims_Act Diamantinasaurus Darwen Dominique_Setzepfandt

html map