Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Duiker_cebra Alfonso_de_Zamora Alvacast Copa_Campeonato_de_Naciones_Africanas División_SS_Valonia Crişul_Alb Douglas_a_4_skyhawk Edificio_Calvet Dewar_(Oklahoma) Cydonia Daniel_Jukic Del_roig_al_blau Der_aufhaltsame_aufstieg_des_arturo_ui Diaz_Colodrero Día_de_muertos David_M._Rodriguez Alfonso_de_castilla_y_aleramici Almanaque_(historieta) Cronobiología Ediciones_El_País,_S.L. Dissé_sous_le_Lude Cámara_de_Representantes_de_Uruguay,_Legislatura_XLIIa_(1985_1990) Cypripedium_fairrieanum Copa_de_Hungria_de_waterpolo_masculino Departamento_del_Chocó Diocesis_de_Tuy_Vigo Corrayuela Distrito_de_Stara_Lubovna Ductil Aloinopsis_lodewykii Departamento_judicial_de_mercedes Divina_providencia Amaryllis_superba Diocesis_de_Cuenca Alejandro_de_Lyon EXCOMM Alfredo_Cirera Dr_Eric_Foreman EN13 Diego_de_Gregorio Creggan Céntulo_IV_de_Bearne Corte_de_los_Milagros Dunam Alvarenga_(Minas_Gerais) Coopsette_Rimini Cédric_Bockhorni Amon_Sûl Cosmos_936 Distrito_de_Kitgum Amezcua Alexandra_David Copa_de_Etiopía Democracia_Radical_(Chile) Coriflora_hirsutissima

html map