Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carnerona Carmen_Penalver_Perez Banco_San_Miguel CIAP-2 Castellano_manchego Best_Buy Benalup_Casas_Viejas_(Cádiz) Catalina_micaela_de_austria Cerrito_(Santander) Brian_Eno Benito_Pablo_Juarez_Garcia Bytecode Buchheister Basigo_de_Baquio-Anteiglesia Buddha_Yodfa_Chulaloke Bienvenida_Pérez Basílides_de_León Bell_X-1A Barba_de_espanol Campana_de_Alfabetizacion_Cubana Big_Time_Rush Centro_de_investigacion_y_terraza_panoramica_de_Sphinx Blewfields Bicúpula_pentagonal_giroelongada Barbacuá Batalla_de_benburb Barbus_machadoi Batalla_de_paraguari Casi_el_paraiso Cardo_de_aonje Betun_para_calzado Campanula_barbata_var._strictopedunculata CPD_572874 Boenn. Bartolomé_Beltrán Bohemia_(Nueva_York) Campeonato_Peruano_de_Fútbol_de_1960 Bomba_V1 Belle_et_Houllefort Camara_Neubauer Casa_Stephen_Van_Rensselar Bulbo_raquídeo Bank_of_China_(Hong_Kong)_Limited Best_Laid_Plans Campeonato_Europeo_de_Baloncesto_Masculino_de_1953 Calceolus_reginae Calle_14_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway) Carmen_Barberis Carretera_E-01 Canmore Bosque_mediterráneo_del_suroeste_de_la_península_Iberica Banos_árabes_de_Hernando_de_Zafra Campeonato_FIBA_Americas_2001 Cardo_(color) Bothrops_neuwiedi_mattogrossensis

html map