Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jakob_Sveistrup Landkreis_Unterallgau La_encrucijada_(álbum) Leccionario_51 Juan_Carlos_García_(ciclista) Jose_Luís_Marcos_Merino Isabelino Kwakoegron José_Domínguez_Echenique Julio-César_Fernández Las_aventuras_de_Bongo_Mickey_y_las_judias_magicas La_tentación_vive_arriba James_Bond_007:_From_Russia_With_Love Kévin_Gameiro Ivan_San_Miguel_Pérez José_Videgaray Lego_Star_Wars_II_The_Original_Trilogy Joaquín_López_Doriga Juliana_de_Nicomedia La_mascara_del_ninja Lepturus_incurvatus_var._curvatissimus Jaime_Morey Jorge_Leiva_Lavalle Isla_Blumine JSFL Jan_Kjærstad Leontodon_crispatus Isidro_(santo) Istmo_de_Panama Le_Poislay José_María_Peman Jimena_Nuñez_de_Lara Kokiriko Iván_Ivánovich_Dubásov Isla_Blumine International_Boxing_Hall_of_Fame Juan_Arolas J_Am_Chem._Soc. La_Baneza_F_C. Las_Palmas_(A-52) Kostolište Juan_José_Bautista_Martín KV_19c Lago_Diexi Isla_Pinzon_(Galapagos) Kyau_&_Albert Jardin_Botanico_Profesor_Atilio_Lombardo Libdvdcss2 Leptoxis_lirata La_Anónima Kálmán_Darányi Lagardelle-sur-Lèze Larraya_(Navarra) Liceo_Óscar_Castro_Zúniga Laurent_Voulzy

html map