Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Lihu'e_(Hawai) Kir_Royal Karl_Silberbauer Lily_Drácula Juan_Carlos_Romero_Ruiz Lesmes_de_basterrica Joseph_Caro Juan_B._Molina Larus_cirrocephalus_poiocephalus Juegos_del_Mediterraneo_de_Almería Ligazón Languas_officinarum La_Cala_del_Moral Josu_Montero Kaganovich Le_Barcarès J_A_W_S Jose_Salvatierra Literatura_hispana_en_los_Estados_Unidos Jardin_Botanico_Moorbank Lenguas_de_oil Lista_de_capítulos_de_Naruto J_Remy Jim_Paxson_Sr José_Nájera Lagartija_colilarga_occidental Konami's_Golf Jesús_Antonio_Bejarano_Avila La_Odisea_(serie_TVE) J_F_Willumsen Kailās Kucher La_cara_oculta_de_la_luna Isla_de_Otoque Kebab Jacques_Majorelle Linea_M-115_(Area_de_Malaga) Libertada Kawanishi_K-3 Laboratorios_Vargas José_Maria_Lacort_y_Lozano Julieta_(satélite) Júpiter_y_Tetis Io_e_Caterina Lengua_de_senas Irene_Schweizer Lenunculi Linum_agreste José_Magdaleno_Ocampo Lenguas_ga-dangme Jacamar_paraiso Jiménez_de_Jamuz Leatha_Weapons Joao_Santos Juan_manuel_del_mar_estremadoyro

html map