Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Babe_i'm_gonna_leave_you Barrio_lejano Calle_de_Donceles Batalla_de_nicopolis Basílica_del_Sacré_Cœur Cesar_Gonzalez_Mendiondo Black_(desambiguacion) Casa_Tristany Brexiella Babylon_(miniserie) Bajo_Aragon_(Teruel) B_O_W_Desconocidos Campo_de_Struthof_Natzweiler Caso_comitativo Castnia_chiriquiensis Banco_de_montreal Beaucoups_of_Blues BBC_London Balear Castillo_de_Sarroca_de_Bellera Blairo_Maggi Bruno_Árias Bean's_Purchase Charaxes_pondoensis Broken_Siglo_IX_a_C COSAFA Bartolomé_maso_m. Barleria_indica Bochicidae Beiersdorf_AG Benjamin_Jonson Borough_(Nueva_York) Bo_Goldman Casta_sacerdotal_brahmana Calibre_(ingeniería) CAOI Carthamus_creticus Cebollera_Vieja Bit_por_segundo Ben_10_Race_against_Time Centro_de_Información,_Documentación_y_Análisis_del_Movimiento_Obrero Bonifacio_Redruello Bernd_Ulrich_Hergemoller Calyptrocarya Beauval Barrio_San_Diego Candelería Brasil_Foods Basilica_del_sacre_coeur Carex_festiva_var._decumbens Besa_Kavaje Burgués_bohemio Beach_25th_Street_(línea_Rockaway) Bulliarda Burgos_Ilocos_Sur

html map