Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ferrocarril_al_nahuel_huapi Elecciones_a_la_Asamblea_Regional_de_Cantabria_de_1987 Estudio_fotográfico Felix_Lecomte Emperador_Go-Shoko El_Buda_de_los_suburbios Enrique_Moratalla Estación_de_Nation_(Metro_de_París) Estacion_de_San_Martín_de_la_Vega Fiebre_de_los_tulipanes Edwin_Samuel_Montagu Esclavistas Ferrocarriles_Vascos_S_A Eurockéennes Federacion_Aeronáutica_Internacional Filosofia_sagaz_y_anatomía_de_ingenios Estación_Tablada Estación_Vedia_(San_Martín) Estación_de_Plaza_de_España_(Metro_de_Madrid) Espeon_y_Umbreon El_ultimo_grumete_de_la_Baquedano_(película) Emanación Francesco_Sizi El_clásico_de_Auckland Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión_1994 Franco_Solar Eminencia_(topografía) Enrique_Verastegui Francisco_Bertrand El_Puerto_de_Santa_María Estación_de_Kagran Felipe_IV_en_Fraga Emmerich El_Sr_Rojo Estelas_fronterizas_de_Ajenaton Estación_Ferroviaria_de_Pinhão El_señor_del_tiempo Fiestas_de_San_Roque_de_Calatayud Frank_Lamson_Scribner Euphorbia_ankarensis FOAF Edward_Herbert Franco_de_Vlore Estación_de_Puigvert_de_Lleida-Artesa_de_Lleida Evita_Capitana Fatemeh_Naghavi Escarapela_del_Perú El_show_de_los_suenos:_Reyes_del_show_(Perú) Emoli Flora_of_the_British_West_Indian_Islands Estrella_variable_by_draconis Escudo_de_Comoras El_dia_que_la_musica_murió Estadio_Aderaldo_Plácido_Castelo Estación_Pedro_Luro

html map